Home / Så preppar familjen för krisen

 

Hur överlever du en katastrof egentligen? Lär av preppers som vet hur vi klarar oss även när alla samhällsfunktioner är utslagna på grund av oväder eller andra kriser. Perfekt för dig med barn att ha koll på.

Är du en av de som drabbades hårt av stormen Alfrida, som nyligen svepte över landet och gjorde runt 100 000 svenskar strömlösa. Inte minst i Roslagen och på Gotland. Då kanske du också är en som vill förbereda dig för att klara nästa storm eller kris med rätt prylar. Med stormkök, vattenrenande Sawyer vattenfilter och dunkar med vatten är du på rätt väg.

Preppers är redo för krisen

I Dagens Nyheter går det att läsa om moderna preppers. Alltså personer som kopplar jordens barskrapning och ökade naturkatastrofer till ohållbar konsumtion och vårdslöshet med resurserna. De är redo för en annalkande kris eller krig, med vevradio, tillbehör för matlagning, egen ved och kanske även en självförsörjande gård. Det du främst måste tänka på är dina behov för att överleva, det är mat, vatten, värme/ljus, sömn och information. I en annan artikel i Expressen går det att ta till sig följande checklista inför en potentiell katastrof, som vid ett snöoväder som slår ut allt:

  • En vuxen person dricker 2–3 liter vatten om dagen. Du behöver mer för att laga mat, diska, tvätt och personlig hygien.
  • För en familj på två vuxna och två barn ska klara sig behöver ni 10–15 liter per dygn. En enkel 30-litersdunk skulle räcka i två till tre dygn.
  • Ett välfyllt skafferi räcker långt. Tänk mat med lång hållbarhet som ris och pasta. Men även konserver funkar fint. Lagra inte mat för en kris, utan ät upp och förnya.
  • Försvinner elen är det bra att ha ett friluftskök och bränsle. Engångstallrikar är bra för att du slipper använda färskvatten för att diska.
  • Ta fram sovsäckar och filtar och täcken och stanna där så mycket du kan. Överväg att slå upp ett tält inomhus.
  • Värm upp. Men tänk på brandfaran. Det finns portabla kaminer som drivs med gas eller fotogen. Du kan även använda fotogenlyktor med veke. Glöm inte att skaffa bränsle.
  • Tänk på att vädra kort och ofta, för att inte riskera kolmonoxidförgiftning. Ha brandsläckare och brandfilt i beredskap.
  • Enklaste knepet är en batteridriven radio, så att du kan lyssna på nyheterna. Ha batterier hemma. Tänk på att internet kan vara utslaget, även om du har el hemma. Viktig information sänds i lokalradion, Sveriges Radio P4.

Mer tips på hur du överlever en katastrof eller kris hittar du här i en artikel i Metro.